Help

1/0,1/2, 2/0, 2/2, 3/3, 4/0, 4/4: wat betekent dit?

Deze cijfers staan voor het aantal kleuren die gebruikt worden per zijde van je drukwerk. Vóór de schuine streep zijn het aantal kleuren aan de recto (voorkant), achter de schuine streep het aantal kleuren aan de verso (achterkant).

Afloop / bleed

Gewoonlijk wordt er een afloop of bleed van 3 mm gevraagd bij de aan te leveren bestanden. De afloopzone is een zone die wel bedrukt wordt, maar die daarna afgesneden wordt om een perfect document te verkrijgen.

Blauwe rug of 'blue back' affiches

'Blue back' affiches of affiches met een blauwe rug hebben, zoals de naam het zegt, een blauwe verso zijde.

CMYK-kleuren

CMYK is de afkorting van Cyaan, Magenta, Yellow en Key (= zwart). Deze 4 kleuren zijn de basis inktkleuren om een full color bedrukking te maken.

DPI

DPI staat voor Dots Per Inch. Dit is het aantal punten dat per duim (25,4 mm) gedrukt wordt.

Digitaal drukwerk

Wanneer de hoeveelheden kleiner worden gebruiken we een digitale printer. Hiervoor is het niet nodig om drukplaten te maken. Die zijn namelijk duur in aanmaak waardoor de prijs van het drukwerk te hoog zou worden.

Drukpapier

Naast het gewicht van het papier bestaan er ook verschillende soorten papier.
Elk van die soorten heeft een ander effect op het eindresultaat. De grootste onderverdeling is tussen coated (gestreken of drukpapier) en uncoated (ongestreken) papier.

Full color

Full color slaat op drukwerk met een combinatie van de 4 basiskleuren CMYK, waarmee je elke kleur kan maken. Enkel voor Pantone kleuren is een aparte druktechniek nodig.

Gestreken en ongestreken papier: wat is het verschil?

Naast het gewicht van het papier bestaan er ook verschillende soorten papier.
Elk van die soorten heeft een ander effect op het eindresultaat. De grootste onderverdeling is tussen coated (gestreken) en uncoated (ongestreken) papier.

Grijperswit (enveloppen)

Grijperswit is de witte onbedrukbare zone bovenaan een envelop en is nodig voor de drukmachines om de enveloppen letterlijk in de machine te grijpen.

Inktbezetting: wat is een correcte inktbezetting?

Elke papiersoort heeft een bepaald absorptiepercentage, de hoeveelheid inkt die het kan opnemen. Als je inktpercentage te hoog is zal het moeilijk opdrogen en een vlekkerig resultaat leveren.

Inktpercentage

Kleuren worden opgebouwd uit een combinatie van een percentage cyaan, magenta, geel en zwart. In je ontwerpprogramma kan je makkelijk het inktpercentage van je ontwerp controleren.

Kapvormen

Op onze website bieden we een heleboel bestaande kapvormen aan, die je kosteloos mag gebruiken. Of je kiest ervoor om je eigen kapvorm aan te maken.

Kleuren: hoe zet ik een Pantone of PMS-kleur om naar CMYK?

Wij drukken steeds in CMYK-kleuren. Het is dus belangrijk dat je je PMS-kleuren omzet naar CMYK bij het drukklaar maken van je bestand.

Lettercontouren

Een goede opmaak? Die kan niet zonder krachtige typografie. Misschien vond je leuke lettertypes (fonts) op internet? Opgelet! Die zijn niet altijd geschikt voor druk. Maar geen nood, met een paar eenvoudige aanpassingen worden ze dat wél!

Offset afdruk

Wij drukken op twee verschillende manieren: offset en digitaal. We leggen je uit wat het verschil is en waarom je dit moet weten als je een bestelling plaatst.

One way vision raamsticker

Een one way vision raamsticker kleef je aan de buitenkant van je venster. Je ziet slechts in één richting het ontwerp.

Overdruk of overprint

Een foute overdrukinstelling kan wel eens tot nare ervaringen leiden als je je drukwerk ontvangt. Tekst die er niet hoeft te staan die opeens zichtbaar wordt, logo’s die dan weer niet zichtbaar zijn, kleuren die niet kloppen…
We leggen je uit wat overdruk precies is en hoe je het vermijdt.

Papiergewicht: hoe kies ik de juiste papiersoort?

Wat betekent die ‘g/m²’ nu precies? Hoe wordt dit gewicht berekend en wat kies je best voor welke type drukwerk? We leggen het allemaal haarfijn voor je uit.

Plastificatie

Wil je je drukwerk een extra elegante afwerking geven? Kies dan voor plastificatie. Hierbij wordt een dunne transparante kunsstoffolie op het drukwerk gelijmd.

PDF-bestand

PDF staat voor Portable Document Format en is de standaard geworden voor het uitwisselen van bestanden.

PMS- of Pantonekleuren vs. CMYK-kleuren

PMS (Pantone Matching System) is een universeel en gestandaardiseerd systeem om kleuren te benoemen. Het grootste verschil met CMYK-kleuren? Pantone-kleuren worden vóóraf gemengd uit acht basiskleuren. Terwijl bij CMYK-kleuren het mengproces achteraf gebeurt – in de drukpers.

Wij drukken steeds in CMYK-kleuren. Het is dus belangrijk dat je je PMS-kleuren omzet naar CMYK bij het drukklaar maken van je bestand.

Pregen of blinddruk

Pregen is een andere term voor blinddruk. Dit betekent reliëf in je drukwerk aanbrengen (zonder inkt), bijvoorbeeld voor een logo. Het resultaat is een verhoogd of doorgedrukt beeld in je drukwerk.

Quadri (full color)

Quadri betekent hetzelfde als full color. Dit slaat op drukwerk met een combinatie van de 4 basiskleuren CMYK, waarmee je elke kleur kan maken.

RGB-kleuren vs. CMYK-kleuren

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw en werkt op basis van licht. Hoe meer en hoe feller je de kleuren combineert, hoe witter de kleur wordt.

We leggen je het verschil uit met CMYK en waarom dit belangrijk is.

Software om mijn ontwerp te maken

Wij raden aan om professionele software te gebruiken van de Adobe-serie zoals: InDesign, Photoshop, Illustrator.

Uv-spotlak

Met uv-spotlak voeg je een glanzend laagje toe op bepaalde delen van je drukwerk.

Vectoriseren

Om je goed uit te leggen wat dit precies is, gaan we dieper in op 'vectoren', 'vectoriseren' en 'lettercontouren'.

Vlekken op mijn drukwerk

Elke papiersoort heeft een bepaald absorptiepercentage, de hoeveelheid inkt die het kan opnemen. Als je inktpercentage te hoog is zal het moeilijk opdrogen en een vlekkerig resultaat leveren.

Soft touch plastificatie

Soft touch plastificatie is een afwerking van je papiersoort. Naast de standaard matte en glanzende afwerkingen kan je nu ook kiezen voor een fluweelzachte plastificatie, die je drukwerk een luxueuze uitstraling geeft.

Even geduld, de pagina wordt geladen.

Loading