Help

Bestanden uploaden

Er zijn twee manieren om je bestanden te uploaden: je bestand rechtstreeks uploaden (of het nu drukklaar is of niet) en je bestand uploaden via de Designtool.

Wat zijn de joboptions en hoe installeer ik die?

Om er zeker van te zijn dat je bestand drukklaar is, download onze joboptions en installeer ze in je grafisch programma (Photoshop, InDesign, Illustrator,...). Hieronder leggen we je uit hoe dat moet.

Wat gebeurt er als mijn bestand niet aan de druknormen voldoet?

Wanneer u online een bestelling plaatst, wordt uw bestand gecontroleerd door een automatische software die detecteert of het geschikt is om te drukken of niet.

Ik heb één product met verschillende designs: hoe bestel ik?

Als je hetzelfde product meerdere keren wil bestellen maar met een ander design, kan je dit product in je winkelwagentje dupliceren.

Afloop / bleed

Gewoonlijk wordt er een afloop of bleed van 3 mm gevraagd bij de aan te leveren bestanden. De afloopzone is een zone die wel bedrukt wordt, maar die daarna afgesneden wordt om een perfect document te verkrijgen.

Afmetingen en snijmarges

Onderaan de productpagina vind je voor elk type drukwerk de aan te leveren formaten en de templates met de afmetingen en snijmarges.

DPI

DPI staat voor Dots Per Inch. Dit is het aantal punten dat per duim (25,4 mm) gedrukt wordt.

Groot formaat: waar moet ik op letten?

Drukwerk op groot formaat bestellen? Voor je je bestand aanlevert, moet je het drukklaar maken. Voor de opmaak van groot formaat drukwerk moet je met andere dingen rekening houden dan bij standaard drukwerk.

Inktpercentage: hoe kies ik het juiste inktpercentage?

Elke papiersoort heeft een bepaald absorptiepercentage, de hoeveelheid inkt die het kan opnemen. Als je inktpercentage te hoog is zal het moeilijk opdrogen en een vlekkerig resultaat leveren, omdat het papier niet alle inkt kan absorberen tijdens het drukproces. Vergelijk het met een spons die ook maar een bepaalde hoeveelheid water kan absorberen.

Kaarten en postkaarten: hoe mijn bestand aanmaken?

Het is belangrijk dat je kaarten goed gedrukt zijn.
Maak je voor de eerste keer zelf je kaart, dan is het niet altijd zo eenvoudig. Om je goed op weg te helpen geven we hier een aantal tips.

Kleuren: CMYK, RGB en Pantone (PMS) kleuren

Er bestaan 3 types kleuren: RGB, CMYK en Pantonekleuren (PMS). Is jouw bestand opgemaakt in RGB of Pantonekleuren? Dan moet je ze eerst omzetten naar CMYK vóór je je bestand laat drukken.

Kleuren: zijn de kleuren op mijn beeldscherm identiek aan de gedrukte kleuren?

Je computerscherm toont je ontwerp in RGB-kleurenmodus (Red-Green-Blue). Maar wordt het offset of digitaal gedrukt bij Flyer.be? Dan doen we dat in CMYK (Cyaan-Magenta-Yellow-Keycolor). Het geheim voor een perfect drukwerk? De beelden eerst ómzetten.

Kleuren: hoe zet ik een Pantone of PMS-kleur om naar CMYK?

Wij drukken steeds in CMYK-kleuren. Het is dus belangrijk dat je je PMS-kleuren omzet naar CMYK bij het drukklaar maken van je bestand.

Overdruk of overprint

Een foute overdrukinstelling kan wel eens tot nare ervaringen leiden als je je drukwerk ontvangt. Tekst die er niet hoeft te staan die opeens zichtbaar wordt, logo’s die dan weer niet zichtbaar zijn, kleuren die niet kloppen…
We leggen je uit wat overdruk precies is en hoe je het vermijdt.

Papiergewicht: hoe kies ik de juiste papiersoort?

Wat betekent die ‘g/m²’ nu precies? Hoe wordt dit gewicht berekend en wat kies je best voor welke type drukwerk? We leggen het allemaal haarfijn voor je uit.

Software om mijn ontwerp te maken

Wij raden aan om professionele software te gebruiken van de Adobe-serie zoals: InDesign, Photoshop, Illustrator.

Transparantie: waarom is afvlakken belangrijk?

Transparantie is vooral belangrijk bij niet-rechthoekige vormen van drukwerk, zoals ballonnen, polsbandjes, kleding,… Producten waarbij een bepaalde vorm op een gekleurde achtergrond komt.

Type bestanden: welke bestanden kan ik aanleveren?

Niet alle bestanden zijn geschikt voor digitale of offset druk. We bekijken samen even welk type bestanden we je aanraden, en welke bestanden je kan aanleveren (ook al zijn ze nog niet drukklaar).

Vectoriseren

Om je goed uit te leggen wat dit precies is, gaan we dieper in op 'vectoren', 'vectoriseren' en 'lettercontouren'.

Even geduld, de pagina wordt geladen.

Loading